אביב ברפואה הסינית
מאת: מיה תמיר
האביב הינו זמן של התחדשות, פריחה ולידה מחדש של הגוף והנפש. זמן של נתינה והערכה.
זהו הזמן להתאוורר מ"שינת החורף" ולהימתח, לצאת מהבית, לחלץ עצמות ולנקות את הראש.
האביב ברפואה הסינית מקושר לאיבר הכבד וכיס המרה, הכיוון הוא מזרח, הטעם הוא חמוץ, הרגש הקשור לעונה הינו כעס ותסכול והמעלה היא חמלה.
בראייה הסינית הכבד הוא שר הצבא, הוא אחראי על תפקודם התקין וההרמוני של האיברים ובשמירה על איזון ותנועה חופשית של האנרגיה והדם בגוף. כמו ברפואה המערבית גם ברפואה הסינית הכבד אחראי על ניקוי הרעלים ומכאן החשיבות בשמירה על תזונה בריאה והורדת המתח והכעסים.
כעסים ,מתחים, מזון מתועש, חומרים משמרים, צבעי מאכל וכדומה יגרמו לפגיעה בכבד, הפרת האיזון בין האיברים השונים ופגיעה בתנועת האנרגיה והדם בגוף. מצבים אילו עלולים להתבטא בצורות שונות, כגון: כאבי ראש, עייפות, כאבי בטן, אולקוס, קשיי עיכול, קשיי נשימה, אלרגיות, אסתמה, קנדידה, נשירת שיער, בעיות עור, כאבים בגוף, שרירים תפוסים ועוד.
המלצות לאביב:
הסיניים התייחסו לאביב כזמן שבו היאנג מתחיל את עליתו כששיא היאנג מתרחש בקיץ.
לכן על בני האדם לנהוג בהתאם, אם החורף שייך לשיא היין, זמן של התכנסות וסגירה אז האביב מסמל את תחילתו של היאנג, יציאה החוצה והתחלתה של הפריחה וההתחדשות- בדיוק כפי שניתן לצפות בטבע.
מומלץ לקום מוקדם עם הזריחה, לבצע מתיחות ולנוע.
התעמלות מומלצת: הליכה, ריצה קלה, רכיבה על אופניים, טאי צ'י, יוגה ועוד. ההתעמלות העוזרת לאנרגיה ולדם לנוע בחופשיות ולשחרר חסימות.
חשוב לנסות להמנע מגורמי מתח שונים ולבצע נשימות הרפייה.
תזונה:
בבוקר מומלץ לשתות מים פושרים או מעט חמים עם לימון טרי או כף חומץ תפוחים טבעי.
יש להמנע ממזון מתועש, צבעי מאכל, חומרים משמרים, סוכר לבן, מרגרינה, אוכל מטובל מידי, חומצת לימון, קפה ואלכוהול.
מאכלים מומלצים:
אורז מלא או בסמתי, שעועית מש, עדשים, קינואה, כוסמת, שיבולת שועל, דוחן, חסה, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, גזר, ארטישוק, דלעת, חיטה, תפוח, אגס, תאנה, שום, ריחן, עלי סלק, תרד, סלק, חציל, נענע, כורכום.
תה מומלץ: גדילן מצוי, שן הארי, סרפד, נענע, זרעי שומר, זרעי קימל, קמומיל, קליפת מנדרינה.
האביב הינו הזמן המתאים לניקוי כבד- בהמשך תנתן כתבה בנושא.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.